Recepten

Pumpkin Pie, eh?!

Mijn man verhuisde een goeie acht jaar geleden van Canada naar België. De herfst verloopt daar - behalve dan voor het feit dat het in Canada uiteraard een pakje frisser is - gelijkaardig aan de onze.
Toch is er iets waar mijn man jaar na jaar weer naar vroeg: "Pumpkin Pie!".
Hoewel ik erg graag in de keuken sta was ik toch wat terughoudend... Pompoentaart?! Serieus?! De gedachte alleen al deed mijn mondhoeken naar beneden krullen.

Toen ik echter in de living zat te kijken naar de gezellige "sierpompoenen" en mijn man voor het achtste jaar zag zitten met vraagende oogjes besloot ik me er dan toch maar aan te wagen.




Resultaat? Het is heerlijk! Ik heb deze pompoentaart nu voor heel wat mensen gemaakt en krijg telkens dezelfde enthousiaste reacties.

Ik zou zeggen: probeer het toch maar eens ;-)

Recept: Pompoentaart 
Pumpkin Pie - Ik heb nooit beweerd een goeie fotograaf te zijn, in het echt zag hij er gelukkig een pak beter uit ;-)
Ingrediënten:

Zanddeeg:
* 160 gram bloem
* 65 gram bloemsuiker
* 110 gram boter (gekoeld en in stukjes gesneden)
* 3 eetlepels slagroom
Je kan het zanddeeg natuurlijk ook gewoon kant-en-klaar kopen maar ik vind toch dat er een groot verschil in smaak is. Ik maak het dus liever zelf.

Vulling:
* 150 gram suiker
* 1 eetlepel donker bruine suiker
* 1 eetlepel maïzena
* 2 theelepels kaneel
* een snuifje gember
* een snuifje zout
* 1/4 van een grote pompoen (uiteraard ontpit en geschild) - Deze rustig met een klein beetje water aan de kook brengen en nadien met de mixer fijn mixen. (gekookt en gemixt weegt dit nu ongeveer 450 gram)
* 200 ml slagroom
* 125 ml zure room
* 3 grote eieren (geklopt)
* Abrikozenjam

Voor de korst (zanddeeg):
Verwarm de oven voor op 180°c.
Meng de eerste ingrediënten tot de substantie er uit ziet als een papje. Voeg de room toe en blijf mengen tot er zich klonters vormen. Voeg alles samen tot een bal, bedek volledig met plastiek folie en laat ongeveer 15 minuten in de koelkast staan.

Rol het deeg uit op een met bloem bedekt oppervlak en bedek er de bodem van een taartvorm mee, alsook de randen. Dit kan iets moeilijker gaan maar het is niet erg mocht je het in stukjes moeten overbrengen in de taartvorm. Je kan de stukjes goed aandrukken en na het bakken vormen ze gewoon weer een geheel.

Prik met een vork enkele gaatjes in het deeg en zet 15 minuten in de diepvriezer.

Bedek de korst met vershoudfolie en druk goed aan. Bak ongeveer 10 minuten, verwijder de folie en bak nogmaals 10 minuten. Verminder hierna de oventemperatuur tot 160°c.

Smeer een gulle laag abrikozenjam over de korst wanneer deze is afgekoeld.

Voor de vulling:
Mix de eerste 6 ingrediënten met een garde of in de keukenrobot tot er geen klonters meer overblijven. Meng de pompoen, de slagroom, de zure room en de eieren erbij.

Giet de vulling op de abrikozenjam en zet ongeveer 55 minuten in de oven. Op een rek laten afkoelen.

Je kan kiezen of je de pompoentaart warm of koud eet, smakelijk!


Tijd voor lasagne!!


Ok, hier komt het dan, hét recept voor 's werelds allerbeste lasagne... Of toch hele goeie.

Wat gaan we weer moeten kopen (voor 4 personen):
- 1 ui versnipperd
- 3 teentjes knoflook geperst of fijn gesneden
- 500 gr gehakt (ik gebruik gemengd)
- verse basilicum, peterselie en thijm
- origano
- paprikapoeder
- 2 koffielepels sambal
- 3 blikjes tomatenpuree (kleine)
- 1 blik gepelde tomaten 
- 1 brik gezeefde tomaten
- 1 pak voorgekookte lasagnevellen                                    
- olijfolie                                                                             
- 2 bolletjes mozzarella in plakjes
- geraspte kaas
- 50 gr boter
- 50 gr bloem
- 500 ml koude melk
- 1 eetlepel suiker
- peper
- zout
- muskaatnoot

Het lijkt veel maar ik kwam uit op 2,5 euro per persoon dus dat valt toch goed mee hè!

En dan beginnen we eraan:

Je neemt de blikjes tomatenpuree en warmt deze op. De hele tijd blijven roeren anders verbrandt het. Goed lang opwarmen, zo gaat het zure uit de saus. Dat laat je even staan.
Dan neem je een pan, je doet er wat olijfolie in en fruit de ui. Na enkele minuutjes voeg je de look toe en laat je deze ook even warm worden.
Dan voeg je de ui en de look bij de tomatenpuree.
Je kan de pan nu gebruiken om het gehakt gaar te bakken met een druppeltje olijfolie, peper, zout en alle kruiden.
Wanneer het gehakt gaar is voeg je de tomatenpuree toe alsook de gezeefde en gepelde tomaten. De koffielepels sambal en eetlepel suiker mogen er nu ook bij.
Op smaak brengen met peper en zout en dan een half uurtje laten sudderen.
Ondertussen kan je de bechamelsaus maken. Gewoon de boter en de bloem samen op een laag vuurtje laten warm worden. Het wordt een echt papje, dat laat je ook nog even doorkoken zodat de bloemige smaak verdwijnt. Dan heel geleidelijk de melk toevoegen en laten koken tot het dik wordt (blijven roeren aub).Zout, peper en eventueel muskaatnoot toevoegen.

Neem je een ovenschotel en smeer deze in met olijfolie. Nu kan je laagjes beginnen maken:
1. Lasagnevellen
2. Gehakt/tomatensaus
3. Mozarella
4. Bechamelsaus
Blijven herhalen tot de schotel vol is en eindigen met de bechamelsaus.
Als laatste strooi ik er ook altijd heel wat geraspte kaas over.

Zo, nu alleen nog een 45 minuutjes in een voorverwarmde oven op 175 graden bakken (de eerste 20 minuten doe ik er zilverpapier over tegen het aanbranden van de kaas). Smakelijk!

Een recept voor heerlijke chocolademousse

Danku Johan Jast voor de mooie foto ;-)


Wat heb je nodig Voor 4 personen:

200 gram pure chocolade (1 reep per persoon of je kan ook paaseitjes gebruiken of eender wat)
4 el melk
1 eidooier
5 eiwitten
250 ml room
2 el poedersuiker
1 koffielepel likeur (ik heb toevallig baileys staan)
Eventueel iets zuur om te versieren (aalbessen, frambozen,…)

Smelt de chocolade samen met de melk au bain-marie.
Klop de eidooier met 1 eetlepel poedersuiker en de likeur tot een schuimige massa.
Roer de chocolade erdoor.
Klop de eiwitten stijf.
Klop de room luchtig met 1 eetlepel poedersuiker.
Spatel de room door de chocolade en haal daarna het schuim van eiwitten erdoor.
Verdeel de chocolademousse over de kommetjes en laat enkele uren (of een nacht) opstijven in de koelkast.
In feite is de chocolademousse nu klaar maar hij is nog lekkerder met iets zuur als versiering zoals een takje aalbessen of enkele framboosjes.

Foto genomen door Johan Jast (dankjewel!) www.johanjast.com

1 opmerking:

  1. En het ziet er niet alleen fantastisch lekker uit.. Het was het ook!! Nogmaals bedankt voor de heerlijke feestmaaltijd Pascaletje! X

    BeantwoordenVerwijderen